Мишел Обама стартира кампания срещу затлъстяването при децата
Мишел Обама стартира кампания срещу затлъстяването при децата / cнимка: Reuters

Първата дама на САЩ Мишел Обама постави началото на кампанията за борба с детското затлъстяване и наднормено тегло, предадоха световните агенции. Кампанията се нарича "Нека се размърдаме" и ще насърчава децата в САЩ към повече физическа активност, ще призовава към предлагане на по-здравословна храна в училищата и ще приканва американските производители на храни да дават по-точна информация в етикетите за хранителния състав на техните продукти, уточнява АП.

Мишел Обама представи кампанията днес в серия от интервюта. Пред "Ю Ес Ей Тудей" първата дама каза: "Ще преобърна земята и небето, за да могат моите деца да имат всички шансове на света да са във върхова форма за игрите си. Нашата кампания тръгва от принципа, че всяко семейство иска същото нещо за децата си. Така че ние ще им покажем колко лесно може да бъде осъществено това", допълни първата дама.

В интервю за телевизия Ей Би Си Мишел Обама припомни, че едно на всеки три деца в САЩ има наднормено тегло или е затлъстяло. Тя допълни, че на година САЩ отделят по 150 млрд. долара за лечението на болести, свързани с наднорменото тегло и затлъстяването, предаде АФП.

Първата дама призна, че тя също като децата, обича калорични храни - бургери, пържени картофи, сладолед или торти. Мишел добави, че новата кампания за борба с наднорменото тегло не цели изключване на всички тези лакомства от менюто на децата. Кампанията обаче ще помогне на децата да ядат тези храни по-умерено и да балансират храненето с разходки, игри и повече движение, допълва БТА.

Президентът Барак Обама похвали жена си за инициативата. За началото на кампанията към Мишел ще се присъединят членове на правителството на Обама, медийни звезди, спортисти и звезди на шоубизнеса.