Миронов: Русия няма да допусне членството на Косово в ООН
Миронов: Русия няма да допусне членството на Косово в ООН / снимка: Sofia Photo Agency
Председателят на Съвета на федерацията на Федералното събрание на Русия Сергей Миронов изрази увереност, че всички договорености по проекта "Южен поток", подписани при визитата на Владимир Путин в България, ще бъдат ратифицирани навреме от парламентите и реализирани в пълен обем.

В отговор на въпрос на пресконференция, малко преди да отпътува от България, дали евентуалното признаване на Косово от България ще се отрази на проекта "Южен поток", Сергей Миронов каза, че тези неща не са взаимосвързани. По думите му признаването на Косово като независима държава може да събуди други сепаратистки движения. В момента има повече от 200 локални конфликтни зони, където могат да се случат подобни проблеми, добави Миронов.

Русия няма намерение да прилага никакви санкции по отношение на страните, които вече признаха независимостта на Косово, но Русия, като постоянен член на Съвета по сигурност, няма да допусне членството на Косово в ООН, уточни Миронов. На въпрос за намеренията на САЩ да разположат ракети на територията на европейски страни, Миронов заяви, че суверенно право на всяка държава е да предостави своята територия за военни бази или военни формирования. „Ако трябва да кажем честно, това не ни харесва, но го приемаме спокойно”, добави Миронов.

Сергей Миронов благодари за поканата да бъде в страната ни и да участва в честванията по повод освобождението на България.