Мирно приключи инцидентът със заложниците в щаба на Хилъри
Мирно приключи инцидентът със заложниците в щаба на Хилъри / снимка: BGNES

Похитителят, който вчера следобед взе заложници в предизборния щаб на Хилари Клинтън в Рочестър, щата Ню Хемпшир и заплаши, че ще се самовзриви, ако не говори със сенаторката, се предаде на полицията. По неофициална информация той се казва Лийланд Айзенбърг. Мъжът е на 46 години и има досие за психични проблеми и буйно поведение под въздействието на алкохол.

Сенатор Хилари Клинтън изрази задоволствот, че инцидентът със заложниците в Рочестър е приключил мирно и че доброволните сътрудници на нейната предизборна кампания са живи и здрави. Тя съобщи, че заминава за Ню Хемпшир, за да благодари на полицията за действията й по време на кризата продължила близо 6 часа и да разговаря със сътрудниците от предизборния й щаб.

Хилари Клинтън заяви, че няма да промени програмата на кампанията си въпреки инцидента със заложниците в предизборния й щаб.

Според нея похитителят, идентифициран като Лийланд /Лий/ Айзенбърг, 46-годишен, с

психично заболяване, няма политически мотиви и не е имал предишни контакти с кампанията й. Изглежда това е човек, който има нужда от помощ и е искал да привлече вниманието към себе си по абсолютно погрешен начин. Такива неща се случват за съжаление от време на време, добави тя.

Началникът на полицията Дейвид Дюбоа съобщи, че Айзенбърг е задържан по щатски обвинени в отвличане и опасно поведение.

Драмата според очевидци започнала малко преди 1,00 ч. следобед, когато мъжът влязъл в офиса и като заявил, че носи бомба, поискал да говори с Клинтън. Той пуснал една от доброволните сътруднички - майка с малко дете, да си тръгне, но задържал трима заложници - две жени и мъж. Една от жените успява да избяга, а похитителят пуска другите двама заложници след интензивни преговори по мобилен телефон с полицията. Той накарал един от заложниците да се обади три пъти на Си Ен Ен и разговарял с телевизионния екип. Предаде се мирно шест часа по-късно пред телевизионните камери, като свали от тялото си бомбата, която се оказа имитация.