Мирният процес между ЕТА и испанските власти е приключен
Мирният процес между ЕТА и испанските власти е приключен / netinfo
Мирният процес с баската сепаратистка организация ЕТА е "прекъснат, ликвидиран, приключен", заяви тази вечер испанският министър на вътрешните работи Алфредо Перес Рубалкаба по повод атентата на ЕТА в събота на столичното летище „Барахас”.
 
“Щом десницата иска да кажем, че процесът е прекъснат, да, той очевидно е прекъснат. Щом иска да кажем, че е ликвидиран, добре, той очевидно е ликвидиран. Щом иска да кажем, че е приключил, да, той очевидно приключи”, подчерта Перес Рубалкаба на пресконференция във вътрешното министерство.
 
“ЕТА е страната, която прекъсна, ликвидира, приключи мирния процес”, добави той. По-рано заместник-председателят на управляващата Социалистическа партия Хосе Бланко съобщи, че идната седмица министърът на вътрешните работи ще има консултации с всички политически сили, за да се търсят съвместни инициативи с оглед постигане на единодействие в борбата с тероризма.
 
Атентатът на баските сепаратисти стана повод за остри критики срещу правителството от страна на консервативната опозиция. Консерваторите обвиниха премиера Хосе Луис Родригес Сапатеро, който защитава позицията, че все още не трябва да се прекъсва процеса на преговори с ЕТА./БГНЕС/