Мирни масови протести в Прешево
Мирни масови протести в Прешево / снимкa: БГНЕС

Няколко хиляди албанци протестираха мирно в Прешево, Южна Сърбия, срещу арестуването на десет бивши бойци от Армията за освобождение на Косово (АОК), обвинени във военни престъпления срещу сръбското население в Косово след идването на ЮМНИК през 1999 година. Те настояват за спешно освобождаване на косовските албанци и според кмета на града Янус Муслию, акцията на сръбската полиция и жандармерия в Прешево, е проведена с цел да се застраши албанското население и да се принуди да напусне района.

Искаме свобода в района, на войниците на АОК място не е в затвора, искаме НАТО в Прешево, пишеше на плакатите, носени от демонстрантите.

Бившият косовски премиер Агим Чеку каза, че арестите на бившите бойци от Армията за освобождение на Косово, е политически ход и провокация на Белград с цел да се криминализират албанците и битката на АОК.

Днес в Окръжният съд в Белград арестуваните албанци бяха разпитани, след което ще бъде взето решения дали да бъдат повдигнати обвинения за геноцид срещу сърбите, извършен по особено свиреп начин, от юни до октомври 1999 година, в Гниляне, Косово.