Мирча Джоана е новият президент на Румъния
Мирча Джоана е новият президент на Румъния / снимка: Reuters

Кандидатът на социалдемократите Мирча Джоана победи Траян Бъсеску в надпреварата за президентския пост, предадоха световните агенции, позовавайки се на резултати от екзит пол. Според предварителните данни Джоана печели 50,8 от гласовете, а сегашният държавен глава Бъсеску е получил 49,2 процента.

Мирча Джоана се представя като "човек на диалога" в Румъния, засегната от остра политическа криза, но неговите противници си задават въпроси за обхвата на властта му над старата гвардия на партията. Лидерът на социалдемократите, който е бивш външен министър от 2000 до 2004 г., заявява, че иска да прави "друг тип политика" и "да катализира положителната енергия на нацията", "след пет години напрежения и скандали".

51-годишният Джоана се определя като социалдемократ с прогресивни възгледи, готов да приеме "либералните акценти" в линията на Бил Клинтън и Тони Блеър. Три дни след първия тур на президентските избори неговата партия се съюзи с либералите с оглед формиране на правителство, ако той бъде избран на втория тур.

Джоана оглави Социалдемократическата партия през 2005 г., като удържа победа над Йон Илиеску - една от видните фигури на партията и пръв президент на страната след падането на диктатора Николае Чаушеску през 1989 г. Илиеску, който го бе критикувал за липса на политически опит, го подкрепи по време на избирателната кампания.

Досегашният президент Траян Бъсеску и негов съперник на втория тур на президентските избори, заявява, че той е "марионетка" на старата гвардия в Социалдемократическата партия и на някои от нейните членове, които днес са преследвани заради корупция, пише БТА.

Джоана отхвърля тези обвинения и набляга на способността си да постигне приемане на реформите "по по-социален начин".

Джоана, който сега е председател на Сената, владее отлично френски и английски език и твърди, че може да убеди международните партньори в това, че страната заслужава доверие. Неговият интернет сайт е препълнен със снимки, на които той е в компанията на Джордж Буш, Бил Клинтън или Кофи Анан.

Джоана, който бе посланик в САЩ от 1997 до 2000 г., остава много привързан към американците.

Докато някои анализатори го упрекват, че е малко "безличен", Джоана заявява, че е "много различен от това, което често се вижда по телевизията".


Мирча Джоана, който е син на генерал от комунистическия режим на Николае Чаушеску, има диплома по машинно инженерство и по право. Той е бил и на обучение в Националното училище по администрация в Париж. Женен е от 24 години за Михаела, която ръководи Червения кръст в Румъния, както и неправителствена организация, работеща в областта на борбата с рака на гърдата. Двамата имат дъщеря и син.