Миноносец на НАТО потопи пиратски кораб
Миноносец на НАТО потопи пиратски кораб / снимка: Reuters

Ескадрен миноносец на НАТО потопи в Индийския океан край сомалийското крайбрежие кораб, използван от пиратите като тяхна база. На намиращите се на кораба бе позволено да го напуснат, съобщи алиансът, цитиран от Асошиейтед прес.

Говорителка на антипиратската мисия на НАТО, заяви, че миноносецът "Абсалон", плаващ под датски флаг, който е един от трите кораба на флотилията на НАТО в региона, е осуетил пиратска операция, като потопил един от големите кораби, използвани от сомалийските банди за превозването на ударни екипи до пиратските райони, пише БТА.

Корабът-майка е бил обстрелян и потънал, след като членове на екипажа му били прехвърлени на по-малък несамоходен кораб, на който било позволено да се завърне на брега, отбелязва говорителката.

"НАТО няма право да стреля срещу малки кораби с пирати на борда", заяви говорителката във военноморския щаб на НАТО в Нортууд, близо до Лондон. Акцията е била проведена вчера в Индийския океан, а не в Аденския залив, където се извършват повечето пиратски нападения.