Министърът на търговията на КНДР е загинал в катастрофа
Министърът на търговията на КНДР е загинал в катастрофа / снимка: Reuters

Министърът на търговията на КНДР Ким Бон-чхол и още четирима високопоставени служители са загинали в катастрофа с хеликоптер, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на южнокорейска медия. Хеликоптерът превозвал подаръци от ръководството на страната за отдалечен крайбрежен остров. Те трябвало да бъдат връчени по случай отбелязваната днес 70-а годишнина от рождението на вожда Ким Чен-ир, който почина през декември м.г., твърди южнокорейски уебсайт. Според медията, която разполага с мрежа от осведомители в Северна Корея, церемонията по предаване на подаръците трябвало да бъде заснета и да се излъчи по телевизията.

Инцидентът станал на 14 февруари на островчето Сунда край китайската граница. Машината се ударила с опашната си част в скала и паднала на земята. Членовете на екипажа и телевизионния екип успели да се измъкнат, но след това хеликоптерът се взривил. Освен министърът на търговията загинали началникът на търговията в провинция Северен Пьонан и други трима чиновници.

Погребенията на загиналите ще бъдат отложени, защото в момента в страната има помпозни тържества по случай годишнината на Ким Чен-ир, баща на настоящия ръководител на КНДР Ким Чен-ун.

Два месеца след смъртта на Ким Чен-ир, севернокорейците отбелязват 70-ия му рожден ден и почитат дългогодишния си лидер като могъщ, но великодушен баща на нацията, обещавайки преданост към сина му и негов наследник Ким Чен-ун, предаде Асошиейтед прес.

Много севернокорейци се поклониха и положиха цветя, сред които "кимченирски" червени бегонии, пред портрет на Ким Чен-ир на сградата на Централната библиотека на площад "Ким Ир-сен" в столицата Пхенян. Сред тях бе и Пак Вон Чхол, който се представи като "войник и последовател" на Ким. "Ще посветя всичко за изграждането на влиятелна и просперираща страна", при управлението на сина на Ким Чен-ир, Ким Чен-ун, заяви Пак.

Проявите на почит към Ким Чен-ир се увеличиха през последните седмици, но отбелязването на рождения му ден преминава в сянката на кончината на севернокорейския лидер, който почина на 17 декември от инфаркт. Композитори написаха нови оди в памет на Ким Чен-ир, а скулптори изваяха в планинските склонове лозунги в негова чест, пише БТА. Рождения му ден бе преименуван на "Деня на блестящата звезда", а тази седмица покойникът получи и ново звание: генералисимус. Плакати и знамена по случай "Деня на блестящата звезда" красят сгради и тротоари. Жени облякоха традиционни корейски дрехи в цветовете на дъгата за специални концерти и изложби в чест на Ким Чен-ир.Огромен военен парад премина по улиците на Пхенян по случай 70-я рожден на Ким Чен-ир, предаде Франс прес. Той цели да покаже верността на трите рода войски към сина на Ким Чен-ир, Ким Чен-ун, който наследи баща си.