Министрите на отбраната от НАТО на двудневна среща
Министрите на отбраната от НАТО на двудневна среща / netinfo

Министрите на отбраната на страните от НАТО се събират днес на двудневна среща в литовската столица в опит да възстановят сплотеността си по въпроса за мисията на алианса в Афганистан. Срещата във Вилнюс бе предшествана от множество критики от страна на Пентагона относно ангажимента на съюзниците от НАТО в борбата с талибаните, предаде Франс прес.

В интервю за в. "Лос Анджелис таймс" от 16 януари министърът на отбраната на САЩ Робърт Гейтс обвини в некомпетентност някои съюзнически страни. По думите на Гейтс войниците на командваните от НАТО Международни сили за поддържане на сигурността (ИСАФ), които срещат ожесточената съпротива на талибаните в Южен Афганистан, не знаят как да воюват с бунтовници и партизани. Макар и да не бяха назовани, публичните критики шокираха засегнатите държави (Великобритания, Канада и Дания), които са сред най-ревностно отстояващите атлантическите каузи. Дипломати от централата на алианса в Брюксел отдадоха този "гаф" на необходимостта Гейтс да се оправдае пред американския Конгрес изпращането за седем месеца в Афганистан на 3200 морски пехотинци, 2200 от тях в подкрепа на канадците в южните райони на страната.

Канадският премиер Стивън Харпър предупреди, че 2500-те канадски военни няма да останат в Афганистан след края на тази година, ако не им бъде изпратено подкрепление от хиляда души. Заради ангажираността си на други фронтове като Балканите, Африка и Близкия изток обаче европейските съюзници не са склонни да пращат нови сили в Афганистан.