Мина рухна в Турция, стотици са затрупани под земята (ВИДЕО)
Мина рухна в Турция, стотици са затрупани под земята (ВИДЕО) / снимка: БГНЕС

Най-малко 17 миньори се смятат за загинали, 11 са ранени, а над 200 други са затрупани, след като въгледобивна мина рухна в западната турска провинция Маниса.

Рухването на мината в област Сома било причинено от експлозия след повреда в електричеството, заяви губернаторът на областта пред НТВ.

Мина рухна в Турция стотици са затрупани под земята (ВИДЕО)
netinfo

Местните медии информират, че 580 души били блокирани в мината по време на експлозията, но много успели да избягат. "Не искам да давам никакви цифри. Първо трябва да стигнем до работниците ни под земята", заяви министърът на енергетиката Танер Йълдъз пред журналисти преди да замине за Маниса.

"Четири отделни спасителни екипа работят в мината. Пожарът създава проблем, но в минните шахти, които бяха засегнати, се помпа кислород", допълни той. Директорът на противопожарната служба в града Темел Коркмаз заяви, че първият спасителен екип успял да влезе в част от миналата и да спаси 30 ранени, които били откарани в близка болница.

Мина рухна в Турция стотици са затрупани под земята (ВИДЕО)
netinfo

От 2012 година са извършени 6 проверки в мината, като последната е била през март тази година. От 2013 година са назначени 9 човека, които са наблюдавали всички дейности и събития относно сигурността в мината.

Турският министър-председател Реджеп Ердоган обяви, че утре ще посети мястото на инцидента.