Милош Земан положи клетва като президент на Чехия
Милош Земан положи клетва като президент на Чехия / Reuters

Чешкият президент Милош Земан положи клетва като нов държавен глава, наследявайки Вацлав Клаус, чийто втори и последен петгодишен мандат изтече в полунощ.

68-годишният Земан, ветеран на чешката левица и премиер от 1998 до 2002 година, спечели на 26 януари първите преки президентски избори в Чехия с 54,8% от гласовете. Неговият опонент Карел Шварценберг от десницата и настоящ министър на външните работи остана на второ място с 45,2% от гласовете.

Бившият президент Вацлав Клаус присъства на днешната церемония по встъпването в длъжност на наследника си, която се проведе в историческата Зала Владислас на Пражкия замък, бивша кралска резиденция, превърната в официална сграда на президентството след създаването на Чехословакия през 1918 година.

В първата си реч като президент Милош Земан заяви, че ще работи за "умиротворяването и стабилизирането на чешката политическа сцена. Предлагам президентството си като неутрално поле за дебат на всички парламентарни партии и други организации. Предлагам да съм посредник, но в никакъв случай съдия", посочи той.

Милош Земан положи клетва като президент на Чехия
netinfo

Земан, който е проевропейски настроен, за разлика от предшественика си евроскептик, използва случая, за да изтъкне негативните явления, които тегнат над обществото, като възхода на крайната десница и корупцията. Известен с резервите си към журналистите, той отправи остри критики към "голяма част от медиите", които според него опитват "да манипулират общественото мнение". Думите му бяха посрещнати с аплодисменти в залата, пише БГНЕС.

Земан, който по професия е икономист, достига до кулминацията на политическата си кариера, след като заемаше постовете на председател на Долната камара на парламента (1996-1998) и на премиер (1998-2002), а след това стана лидер на Социалдемократическата партия.