Mилионер стана кмет на Ерусалим
Mилионер стана кмет на Ерусалим / БГНЕС

Нир Баркат, милионер с десни убеждения, беше избран за кмет на Ерусалим, с което сложи край на петгодишното управление на ултра ортодоксалния кмет, предаде АФП. 49-годишният Баркат спечели милионите си като разви една от първите антивирусни програми в света. През 2003 г. напусна света на бизнеса и оглави опозицията срещу градския съвет на Ерусалим.

Той е бивш член на партията на премиера Ехуд Олмер и се гордее с напускането си на партията, след като разкри "планът на вицепремиера Хаим Рамон да раздели Ерусалим".

Баркат спечели подкрепата на десните партии в града с твърдия си отказ да върне каквито и да е части от източен Ерусалим, които Израел завзе през 1967г. и където палестинците искат да направят столицата на бъдещата си държава. По време на кампанията си той обеща да построи нови еврейски квартали в източен Ерусалим, тъй като повечето от еврейското население на града счита "вечен и неделим" за свещена мантра.

Лявото израелско движение "Peace Now " го обвини, че "иска да привлече вота на десните гласоподаватели, като рискува конфликтът да погълне целия Близък Изток". Самият Баркат си поставя като цел да превърне Ерусалим в "съвременен метрополис", допълва БГНЕС.