Милиардерът Михаил Прохоров дари 25 000 евро на правозащитници
Милиардерът Михаил Прохоров дари 25 000 евро на правозащитници / снимка: Reuters

Руският милиардер Михаил Прохоров дари един милион рубли (25 000 евро) на Московската Хелзинкска група - най-старата правозащитна организация в Русия, чието съществуване е застрашено от нов закон. Това заяви бившата съветска дисидентка Людмила Алексеева, днес президент на тази организация, предаде Франс прес.

Прохоров, останал на трета позиция в президентските избори през март, е дарил сумата миналата седмица. "Това ми вдъхва надежда, че групата ни ще продължи да съществува", каза Алексеева.

Американската агенция за международно развитие (USAID), финансирала голяма част от дейностите на Московската Хелзинкска група и други неправителствени организации, критикуващи властта, бе принудена през октомври да преустанови работата си в Русия, тъй като Москва я обвини, че се меси в политическия живот на страната, припомня БТА.

През ноември положението на Московската Хелзинкска група се влоши още повече - нов закон задължи неправителствените организации, получаващи средства от чужбина, да се представят като "чуждестранни агенти" в кореспонденцията и публичната си дейност. Правозащитното сдружение отказа да се регистрира в това качество и в края на ноември се наложи да обяви, че събира средства, за да може да продължи дейността си. Призивът му срещна известен отклик в Русия и според Алексеева през първите два дни са били дарени към 200 000 рубли - близо 5000 евро.

Русия сме вече от 36 години и винаги сме работили за благото на руските граждани, не за някоя чужда държава. Хората тук знаят това", добави Алексеева.

За нарушения на закона за "чуждестранните агенти" се предвиждат глоби до 300 000 рубли (7500 евро) и лишаване от свобода до две години, отбелязва АФП.