Михаил Саакашвили подписа примирието с Русия
Михаил Саакашвили подписа примирието с Русия / снимкa: БГНЕС

Грузинският президент Михаил Саакашвили подписа споразумението за прекратяване на огъня с Русия, предадоха световните агенции. Това стана след негова среща с американския държавен секретар Кондoлиза Райс.

"Днес ние гледаме директно врага в очите, но Грузия никога няма да се примири с каквато и да е окупация на нейната територия", заяви Саакашвили, след като подписа споразумението.

Той описа Русия като "опасно зло" за целия свят и разкритикува мълчанието на повечето от европейските държави, когато Тбилиси ги е предупредил, че има руски военни сили в Абхазия, още преди началото на кризата в Южна Осетия, предаде Франс прес. Той припомни, че тогава е съобщил, че Русия е мобилизирала 1200 танка, за да атакува до няколко часа Грузия, но европейска реакция така и не е имало, предаде Асошиейтед прес.

"Руските сили трябва да напуснат Грузия незабавно, имайки предвид, че Саакашвили подписа мирното споразумение с Русия", заяви американският държавен секретар Райс, цитирана от световните агенции.

"Нашата най-спешна задача е незабавното и методично изтегляне на руските въоръжени сили от Грузия и завръщането им в Русия", допълни тя, цитирана от Ройтерс.

"Руските сили трябва да напуснат Грузия веднъж завинаги. Вече не е 1968 г.", припомни Райс. Райс визира както военните, така и паравоенните руски части в Грузия, уточнява Франс прес. Тя предложи в Грузия незабавно да бъдат изпратени международни наблюдатели и евентуално международни сили за поддръжка на мира.

Държавният секретар припомни също, че подписаното от Саакашвили мирно споразумение е само за прекратяване на огъня, а не ангажира Грузия по въпроса за бъдещето на нейните територии, предаде Франс прес.

По този повод Саакашвили се зарече, че Грузия няма да отстъпи и един квадратен километър от територията си, допълва агенцията. Още два американски самолета с хуманитарна помощ за Грузия пристигнаха днес в Тбилиси, предаде Франс прес. Самолетите на американските ВВС са докарали 82 тона помощи. Два полета ще има и в събота.

Колона от 10 руски бронетранспортьора се е придвижила по магистралата, свързваща град Гори с Тбилиси, и е спряла на 40 километра от грузинската столица, предаде Франс прес.

Според журналист от агенцията колоната с руско знаме на първия бронетранспортьор, е изминала 25 километра от пътя, преди да спре в близост до Тбилиси.

Грузинското Министерство на отбраната каза, че е получило уверения от руски военни, че става дума за наложително придвижване с оглед организирането на изтеглянето на руските части от Грузия. Руските военни обяснили, че "бетеер"-ите организирали коридор за изтегляне на руските части. Говорител на министерството обаче определи тези уверения като неверни. /БТА/