Мигел д'Еското Брокман разкритикува остро Запада
Мигел д'Еското Брокман разкритикува остро Запада / снимкa: БГНЕС

Председателят на годишната сесия на Общото събрание на ООН Мигел д'Еското Брокман разкритикува остро доминацията на Запада. В реч, с която бе открита 63-ата годишна сесия на Общото събрание на световната организация, бившият министър на външните работи на Никарагуа призова за преговори на високо равнище с цел слагане на край на тази доминация.

"Състоянието на нашия свят днес е плачевно, с нищо неоправдано и, следователно, срамно", отбеляза 75-годишният католически свещеник, като подчерта, че "всички ние, без изключение, носим отговорност" за това положение. Д'Еското заяви, че Международният валутен фонд и Световната банка по същество са контролирани от Съединените щати и Европа и са използвани като инструменти за доминация.

ООН трябва да бъде демократизирана, призова той, като разкритикува специално правото на вето на петте страни постоянни членки на Съвета за сигурност на световната организация. Председателят на годишната сесия на Общото събрание на ООН осъди и ембаргото на САЩ срещу Куба, освен това той определи действията на Грузия в Южна Осетия като агресия.