/ БГНЕС
Кириакос Мицотакис положи клетва за втори мандат като министър-председател на Гърция, предаде АФП.

"За мен е особена чест да получа този мандат за съставяне на правителство с четиригодишен хоризонт", заяви лидерът на Нова демокрация (НД) Кириакос Мицотакис при срещата си с президента на Република Гърция Катерина Сакеларопулу в президентската резиденция днес сутринта.

Лидерът на НД повтори, че е наясно, че "отговорността лежи тежко на раменете му" и посочи, че целта му от самото начало е била да състави еднопартийно правителство, като същевременно отново обеща да инициира сериозни промени и реформи, съобщи „Грийк Сити Таймс“.

"Имаме силен мандат и парламентарно мнозинство, нашето правителство ще бъде правителство на упоритата работа и практическите резултати", отбеляза Мицотакис.

Изборите в Гърция: Абсолютно мнозинство на „Нова Демокрация“ на Мицотакис

Той обясни, че демокрацията е зряла и способна да се справи с временни сътресения, и заяви, че осемпартийният парламент е "предсмъртният тътен на простото пропорционално представителство".

От своя страна Сакеларопулу подчерта: "Нашата демокрация се оказа устойчива". Тя пожела на Мицотакис успех в предстоящата работа.
БГНЕС