Кириакос Мицотакис
Кириакос Мицотакис / БГНЕС
Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис обяви задвижване на административни процедури с цел извършване на приватизация на Държавната газова компания (DEPA), петролната компания Грийк петролиъм (Greek Petroleum) и дела от международно летище в Атина, който е собственост на държавата, предаде ТАСС.

Премиерът заяви това в програмната си реч на 84-тия Международен панаир в Солун.
 


По думите му с цел ускоряване на икономическия растеж ще бъдат деблокирани инвестиции, които отдавна се бавят заради бюрокрация и безразличието на политиците. За новото гръцко правителство е било въпрос на само няколко дни да започне процедура за продажба на 30-процентовия дял от атинското летище, които принадлежат на държавата, каза Мицотакис.

Премиерът Мицотакис: Гърция излиза от кризата

Започнат е и процес на реформа в Държавната енергийна корпорация (DEI), която е обременена с огромни дългове, допълни той. Освен това премиерът обяви и планове за намаляване на данъците за гражданите и компаниите. Ставката на подоходния данък за доходите на домакинства до 10 000 евро годишно се намалява от 22 до 9 процента, като се запазва досегашното ниво на необлагаем данъчен минимум.

Гърция обяви пълната отмяна на капиталовия контрол в страната

Данъкът върху печалбата на компаниите се понижава от 28 на 24%, а върху дивидентите - от 10 до 5%. Данъкът за новите селскостопански предприятия ще бъде едва 10 процента, като в парламента възможно най-скоро ще бъде внесен нов закон за селскостопанските кооперативи, подчерта премиерът.

По думите му за три години се отменя плащането на ДДС за построяване на нови сгради, като се предвижда намаление от 40 процента в стойността на ремонта или модернизацията на зданията.

През 2020 г. за всяко новородено дете ще се плаща субсидия от 2000 евро с изключение на семействата, които попадат в категорията с много високи доходи. Детските стоки, каските за мотористи и детските столчета ще се облагат с по-ниска ставка на ДДС от 13 процента.
 
БТА