Мианмар не иска да приеме чужди спасители и медии
Мианмар не иска да приеме чужди спасители и медии / снимка: БГНЕС

Мианмар не е готов за чуждестранните спасителни екипи след смъртоносния циклон, заяви външното министерство на страната, цитирано от държавен вестник, в който се казва, че някои от хуманитарните работници са били депортирани. Спасителните екипи и медии, които са пристигнали в сряда с полет от Катар, са били депортирани същия ден, се казва в изявлението.

„Понастоящем приоритетите на Мианмар са получаването на спешните помощи и тяхното бързо разпределение до засегнатите райони“, съобщава изданието. „Поради това Мианмар не е готов да приеме екипите и медиите от чуждите страни“, се посочва още там.

Американският министър на отбраната Робърт Гейтс заяви, че американските военни са готови да се включат в оказването на помощ на пострадалите от циклона Наргис, но няма да предприемат действия без разрешението на правителството на Мианмар. Ръководителят на Пентагона също така каза, че американските самолети няма да пускат по въздуха хуманитарна помощ в пострадалите райони, макар според международните експерти и американските военни подобна операция да е възможна.

Междувременно италиански епископи обявиха, че са дарили два млн. евро в помощ за жертвите на циклона, който опустоши Мианмар, предаде АФП. Конференцията на италианските епископи заяви, че парите ще помогнат на оцелелите от циклона Наргис, който връхлетя Мианмар миналия петък през нощта, отнемайки живота на около 100 000 души и оставяйки без дом милион други. В изявлението се казва, че средствата са насочени за най-належащите нужди.