Мианмар издаде виза на еврокомисаря по хуманитарните помощи
Мианмар издаде виза на еврокомисаря по хуманитарните помощи / cнимкa: БГНЕС

Военната хунта в Мианмар издаде виза на еврокомисаря, отговарящ за хуманитарните помощи Луи Мишел, за да може да посети опустошената от циклона "Наргис" страна. Това съобщи говорител на Европейската комисия, цитиран от Ройтерс.

Европейският съюз оказа призова хунтата в Мианмар да позволи на хуманитарни работници да помогнат на пострадалите от природното бедствие и предупреди, че ако режимът в страната не съдейства на хуманитарните операции, това може да доведе до още по-голяма трагедия и до намесата на ООН.

Военното правителство се съгласи да приеме помощи от чужбина, но те стигат до ограничен брой хора в опустошената делта на река Иравади, защото властите не желаят да пуснат в страната чуждестранни хуманитарни екипи.

Междувременно стана известно, че Мианмар е отхвърлил предложения на САЩ за доставка на помощи с хеликоптер или кораб директно до оцелелите от циклона Наргис, но преговори по въпроса продължават да се провеждат, съобщиха източници. Пентагонът е изпратил три самолета през последните два дни с вода, одеяла, мрежи против комари и пластмасови плоскости, но Мианмар не е позволил да бъдат направени доставките.