Международният тероризъм в Обединеното кралство
Международният тероризъм в Обединеното кралство / netinfo

Терористичната заплаха за Великобритания от агенти на Ал Кайда, израснали в кралството, е по-висока, откогато и да било след атентатите на 11 септември 2001 г., разкриват секретни документи на разузнаването, съобщава електронното издание на в. "Сънди телеграф".

Броят на ислямските терористи - британски граждани, кроящи атаки срещу т.нар. "меки" цели - уязвими незащитени граждански обекти в страната, е далеч по-голяма,

отколкото са предполагали досега службите за сигурност. Смята се, че броят на заговорниците може да е над 2000.

Документът, озаглавен "Международният тероризъм в Обединеното кралство", цитиран от "Сънди телеграф", гласи:

"Мащабът на амбициите на Ал Кайда за атаки срещу Обединеното кралство и броят на британските екстремисти, готови да участват в атентатите, са много по-големи, отколкото смятахме досега. Все така сме убедени, че Ал Кайда ще продължи да търси възможности за атентати с масови жертви срещу "меки" цели и ключови инфраструктури. Вероятно те ще включват използването на агенти самоубийци".

Документът, разпространен в Уайтхол, разкрива също така, че Ал Кайда се е развила в световна организация с база в практически всяка мюсюлманска страна в Северна Африка, Близкия изток и Централна Азия.

МИ-5 смята, е "меки" цели, като транспортната система, или икономически мишени, като лондонското Сити или небостъргача "Канари уорф", са най-изложени на рис. Високопоставен политически източник заявил за вестника, че "картината, обрисувана в документа, е особено мрачна и едва ли ще се подобри в следващите няколко години". "Службите за сигурност постоянно предупреждават, че борбата срещу ислямския тероризъм е тежка. Ще има още атентати във Великобритания", завършва анонимният източник.