Международен екип ще търси причината за смъртта на Пабло Неруда
Международен екип ще търси причината за смъртта на Пабло Неруда / Guliver/Getty Images

Международен екип, включващ експерти по геномика и специалисти по съдебна медицина, ще изследва тленните останки на чилийския поет и нобелов лауреат Пабло Неруда, в опит да установи причината за смъртта му, предаде Асошиейтед прес.

Чили призна: Пабло Неруда може би е убит

Поетът с леви убеждения умира в хаоса, последвал военния преврат на генерал Аугусто Пиночет в Чили през 1973 г. След смъртта на Неруда плъзват предположения, че той е отровен от агенти на дясната диктатура. Тленните останки на Пабло Неруда са ексхумирани през 2013 г. Направените тестове не показват наличието на токсични вещества в костите. Въпреки това през 2015 г. чилийското правителство призна, че е твърде вероятно трета страна да е замесена в смъртта на поета, и изтъкна необходимостта от допълнителни тестове.

Комунистите в Чили искат ексхумация на тялото на поета Неруда

Проби от костите и зъбите на Пабло Неруда ще бъдат изследвани от лаборатория в Центъра за древна ДНК към университета "Макмастър" в Канада и от катедрата по съдебна медицина към университета на Копенхаген в Дания. Екипът от експерти ще се фокусира върху идентифицирането на патогенни бактерии, които е възможно да са причинили смъртта на Неруда.

Изследователите ще използват техники, за да "извлекат, пречистят и обогатят фрагменти от бактериална ДНК", с надеждата да получат геномни данни, които ще им помогнат да разрешат близо 43-годишната загадка около смъртта на поета.

Пабло Неруда е известен най-вече с любовните си поеми. Поетът освен това е бил политик от комунистическата партия и приятел на президента-марксист Салвадор Алиенде, който след преврата на Пиночет на 11 септември 1973 г. слага край на живота си, вместо да се предаде. Неруда, тогава 69-годишен и болен от рак, е травматизиран от преврата, преследванията и убийствата на негови приятели. Поетът планира да замине в изгнание, където може да бъде влиятелен глас срещу диктатурата.

Ден преди планираното му заминаване, Неруда е откаран с линейка в болница в Сантяго, където е подложен на лечение за рак и други заболявания. Умира в болницата на 23 септември 1973 г. Официалната версия за смъртта му е от естествени причини. Подозренията, че диктатурата е замесена в гибелта му, обаче остават дълго след като Чили се връща към демократично управление през 1990 г.

Източник: БТА