Местят трима от ранените в Кандахар българи в Германия
Местят трима от ранените в Кандахар българи в Германия / снимка: Reuters
Местят ранените в Афганистан българи в болница в Германия
25393
Местят ранените в Афганистан българи в болница в Германия
  • Местят ранените в Афганистан българи в болница в Германия

В 20.10 ч. местно време (17.40 ч. българско време) започна медицинската евакуация на ранените в Афганистан български военнослужещи за последващо лечение във военната болница в Ландщул, Германия. Това съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната.

Състоянието на пострадалите е относително стабилно и позволява транспортирането им. Военнослужещите се придружават от капитан д-р Петър Минчев.  

Операцията на най-тежко пострадалия сержант Александър Александров е приключила рано тази сутрин. Положението му е стабилизирано, макар засега Александров да е все още на командно дишане, съобщи за Дарик министърът на отбраната Николай Младенов. Българският военен министър в момента е в базата ни в Кандахар.

Ето какво още каза министър Младенов за Дарик:

„Снощи един от четиримата ранени беше освободен от болницата. Той се намира в българската база. Почти цялата нощ прекарах в болницата. Сутринта имах възможност да говоря с лекуващите лекари на тримата, които остават в болницата. Младши сержант Александър Александров е в най-тежко състояние. На него му беше направена дълга операция през нощта, която е успешна. Все още той е на командно дишане и е под упойка. Той заедно с другите двама пострадали се надяваме до края на деня да бъдат транспортирани до американска военна болница в Германия, където да продължи тяхното лечение. Ефрейтор Йордан Петков също е опериран снощи. С него имах възможност да разговарям до последно преди да влезе в операционната. Той също е стабилен, но тази сутрин беше все още под упойка, така че нямахме възможност да разговаряме. Редник Явор Иванов, с когото имах възможност да разговарям тази сутрин, от тримата той е с най-леки наранявания. Има счупена кост в глезена".

При ракетен обстрел срещу летището в Кандахар бяха ранени четирима български войници - младши сержант Александър Александров, ефрейтор Йордан Петков и редниците Явор Иванов и Лъчезар Иванов. Нападението става докато военният министър Николай Младенов е на посещение в базата.

Около 270 български военни охраняват и отбраняват вътрешния периметър на летището в град Кандахар. Първият инцидент с българския контингент се случи в Кербала на 24 август 2003 г., когато наш патрул попада в засада с взривно устройство. Пет дни по-късно първи базов лагер "Индия", е атакуван с РПГ. Други два инцидента има през септември 2003 г. На 17-и неизвестни лица откриват огън по един от българските контролни постове, а на 29-и е атакуван патрул, извършващ обход в т. нар. зона за отговорност.