/ Gulliver/Getty Images
Най-известната картина в света, "Мона Лиза" ще бъде преместена докато ремонтират салона, в който е изложена в Лувъра, съобщи АФП.

Шедьовърът на Леонардо да Винчи ще бъде пренесен на по-малко от "100 крачки" до съседната зала „Медичи” през нощта на 16 юли, каза директорът на музея Жан-Люк Мартинес.
Крехката 500-годишна картина се обработва много рядко и ще остане защитена от бронирано стъкло във „временния си дом”, заявиха от музея.

Лувърът е най-посещаваният музей в света, но се „задъхва” от туристите

Портретът на флорентинската благородничка ще бъде върнат на мястото си точно преди да бъде открита специалната изложба „Леонардо“ в най-големия музей в света през октомври тази година.

Лувъра притежава най-голямата колекция от творби на италианския художник.

Как млада жена спечели шанса да пренощува в Лувъра? (СНИМКИ)

Според Мартинес този ход е част от огромното обновяване на музея, който приема годишно повече от 10 милиона посетители. Населението на малък град – повече от десет хиляди души минават всеки ден през залата, в която е изложена „Мона Лиза”. По време на преместването тя ще бъде поставена в защитен дървен сандък.

Мартинес заяви, че шедьовърът ще бъде върнат на обичайното си място за шоуто "Леонардо", което започва на 24 октомври, тъй като окачването му редом с останалите произведения на художника ще предизвика ограничаване на броя на туристите, желаещи да го видят.

Служител на Лувъра се превръща в крадец и отмъква прочутата „Мона Лиза”

"Не можем да лишим около 15 000 души на ден от възможността да видят „Мона Лиза "- каза още директорът на музея.

Картината, за която се смята, че е рисувана през първите години на 16-ти век, е била местена много рядко от момента на внасянето й в Лувъра през 1804 година.
Последното голямо пътуване на шедьовъра е през 1974 г. до Русия и Япония, а през 1964 г. пресича Атлантика, за да бъде изложена в Съединените щати, въпреки жестоките протести на кураторите на Лувъра.
БГНЕС