Месо от клонирана крава се продавало в магазини във Великобритания
Месо от клонирана крава се продавало в магазини във Великобритания / снимка: БГНЕС, архив

Британската агенция за безопасност на храните потвърди днес, че говеждо месо от клонирано животно е проникнало в търговската мрежа миналата година, предадоха АФП и АП. Агенцията съобщи това след разследване, предизвикано от изявленията на британски фермер пред в. „Интернешънъл хералд трибюн", че продава мляко от крава, потомка на клонинг. Продажбата на такива продукти е забранена в Европейския съюз, отбелязва АФП.

При разследването било установено, че два бика, родени във Великобритания от крава, клонирана в САЩ, били заклани. Месото на едното животно било пуснато в търговската мрежа. Тези разкрития могат да предизвикат силни тревоги в земеделските среди във Великобритания, където се водят разгорещени спорове за храните, произхождащи от клонирани животни и потомството им, уточнява БТА.

Фермерът заявил пред ИХТ, че всеки ден смесва млякото, издоено от крава,  потомък на клонирано животно, с млякото от останалото стадо. Той добавил, че продава ембриони от това животно на скотовъди в Канада.