Меркел: Затварянето на балканския маршрут не решава проблема
Меркел: Затварянето на балканския маршрут не решава проблема / БГНЕС

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че затварянето на балканския имиграционен маршрут не решава проблема, в интервю за германското обществено радио Ем Де Ер, предаде Франс прес.

"Не може да се реши проблемът като се вземе едностранно решение", заяви Меркел. "Необходимо е решение, което да бъде добро за 28-те /страни от ЕС/. Ето защо аз се ангажирам за истинско европейско решение, т.е. за решение на 28-те", посочи германският канцлер.

Балканският маршрут на мигрантите на практика е затворен

По думите на Меркел "това положение не е нито трайно, нито вечно". "Лично аз смятам, че едностранното решение на Австрия, а след това на балканските страни, сигурно ще доведе до намаляване на броя на бежанците, но от друга страна поставя Гърция в много трудно положение", добави германският канцлер.

Меркел предупреди, че ако ЕС не успее да постигне споразумение с Турция, Гърция няма да може да понесе дълго време мигрантския натиск.

ЕС обеща помощ на Гърция за справяне с тежката хуманитарна ситуация

Вчера балканският маршрут за бежанци и мигранти беше напълно затворен, след като Словения започна да прилага нов режим за влизане в Шенгенската зона и престана да пуска мигранти без валидни паспорти и визи.

Източник: БТА