Меркел укори Фейсбук заради расистки постове
Меркел укори Фейсбук заради расистки постове / netinfo

Германската канцлерка Ангела Меркел изказа пред създателят на социалната мрежа Фейсбук Марк Зукърбърг недоволството си, че ръководството на мрежата не отчита призивите на Берлин за противодействие на разпространяването на расистки и ксенофобски послания, съобщи ТАСС.

По данни на агенция Блумбърг, Меркел е задала въпрос на Зукърбърг въпрос по темата, на който той отговорил уклончиво, заявявайки, че "трябва да се работи над това". Канцлерката, очевидно неудовлетворена от отговора, попитала повторно работи ли се по въпроса. По-нататъшният разговор не е бил чут поради прекъсване на превода.

Въпросът е актуален за Германия, към която се стичат бежанци, отбелязва ТАСС. На 11 септември Меркел призова ръководството на Фейсбук да се бори по-активно с разпространението на ксенофобски изказвания. "Когато хората в социалните мрежи се занимават с настройването на една част от населението срещу друга част, не само държавата трябва да им противодейства, но и компанията Фейсбук трябва да се бори с разпространението на подобни изказвания", подчерта Меркел. Тя посочи, че социалната мрежа вече има правила в тази насока, но остава те да се приложат на практика.

По-рано Меркел заяви, че правителствата няма да могат да изпълнят сами амбициозните цели за развитие, поставени на срещата на високо равнище на ООН. Имаме нужда от помощта на гражданското общество и на икономическите среди, подчерта германската канцлерка, цитирана от ДПА, по време на официален обяд с правителствени и бизнес лидери.

Зукърбърг и Гейтс ще се борят за универсален достъп до интернет до 2020 г.

На същото събитие Зукърбърг заяви, че достъпът до интернет трябва да бъде в центъра на глобалното развитие. Интернет е основен двигател на социалния и икономически напредък в наши дни. Когато хората имат контакти, имат достъп до възможности, познания и ресурси, за да променят живота си, подчерта създателят на социалната мрежа. Той обеща да работи съвместно с ООН, за да осигури интернет достъп в бежанските лагери.

Певецът Боно заяви, че частният сектор играе важна роля в развитието и подчерта, че въпреки корупцията и експлоатацията, компаниите не са неморални, а аморални. Техните ръководители трябва да ги насочват как да действат. Точно частният сектор и търговията ще дадат възможност на хората да се спасят от крайната бедност.

Боно благодари на Меркел за лидерската й позиция в европейската бежанска криза. "Това е лидерство, което отдавна не сме виждали на глобалната сцена", подчерта той.

Източник: БТА