Меркел ще произнесе реч пред Кнесета
Меркел ще произнесе реч пред Кнесета / снимкa: БГНЕС

Германският канцлер Ангела Меркел, придружена от израелския премиер Ехуд Олмерт, посети мемориала "Яд Вашем" в Ерусалим, посветен на 6-те милиона евреи, избити през холокоста, съобщи Асошиейтед прес.

На церемонията присъстваха и по седем министри от германския кабинет и от израелското правителство.Тридневното посещение на Меркел в Израел е свързано с отбелязването на 60-та годишнина от създаването на еврейската държава. При пристигането си в Тел Авив Меркел обяви, че "Германия носи специална отговорност" за правото на Израел да съществува като държава. От своя страна Олмерт описа Германия като "един от най-силните съюзници" на своята страна.

По-късно Меркел, Олмерт и министри от правителствата на двете страни ще участват в "историческа" според ДПА обща сесия. За пръв път членове на германския кабинет участват в обща правителствена сесия в държава извън Европа, подчертава ДПА.

Меркел ще бъде първият чуждестранен правителствен ръководител, който ще произнесе реч пред Кнесета. Досега тази чест бе оказвана единствено на държавни глави и монарси.