Меркел се срещна с Хамид Карзай
Меркел се срещна с Хамид Карзай / netinfo

Германският канцлер Ангела Меркел, която пристигна днес на изненадващо посещение в Кабул, обсъди с афганистанския президент Хамид Карзай въпроси на двустранното сътрудничество, предаде ИТАР-ТАСС.

На срещата Меркел обеща да разшири помощта на Берлин при обучението на афганистанската полиция. По думите й целта на германската политика е да помогне на Афганистан стъпка по стъпка, за да могат в крайна сметка афганистанците сами да поемат отговорността за съдбата си.

На обща пресконференция Хамид Карзай използва повода да призове международната общност да подпомогне действията на афганистанските сили за сигурност срещу увеличаващите се нападения на талибанските бунтовници.

От своя страна Ангела Меркел заяви, че германските войски в Афганистан ще насочат усилията си в северната част на страната, където са разположени, но ще оказват помощ и на по-нестабилния и несигурен афганистански юг.

Германия има около 3000 войници в Афганистан. Те са част от силите на НАТО ИСАФ и са разположени в спокойния афганистански север, главно в град Мазар-и-Шариф. 

Очаква се Меркел да отпътува за Берлин довечера.