Меркел: Путин не е безупречен демократ
Меркел: Путин не е безупречен демократ / netinfo
Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че не смята руския президент Владимир Путин за безупречен демократ, както го бе описвал нееднократно предшественикът й Герхард Шрьодер. В интервю днес за италианския вестник "Кориере дела сера" Меркел обаче подчерта, че е важно да се работи с Москва, за да бъде гарантирана сигурността на енергийните доставки, предаде Ройтерс.

"За Русия използвам израза "стратегическо сътрудничество". Русия граничи с Европейския съюз, тя е енергиен доставчик за следващите десетилетия и ние имаме реален интерес тя да

продължи да се развива успешно", обясни Меркел, чиято страна пое на 1 януари ротационното председателство на съюза.

Предишният германски канцлер Герхард Шрьодер разви близки отношения с руския президент и го хвали многократно в мемоарите си, които публикува миналата година, напомня Ройтерс. По-малко от месец след като напусна поста през ноември 2005 г., Шрьодер стана председател на руско-германския консорциум за изграждане на газопровод под Балтийско море, за чието създаване помогна заедно с Путин.

Меркел, която на 21 януари отива в Русия за среща с Путин, води по-безпристрастна политика към Москва, отбелязва агенцията. Тя смята Русия за стратегически партньор, но и говори открито за нарушенията на човешките права и цензурата на медиите.

По-рано тази седмица германският канцлер определи като неприемливо решението на Русия да затвори важен петролопровод заради търговски спор с Беларус.

Меркел, която обеща да съживи европейската конституция при германското председателство на ЕС, заяви пред "Кориере дела сера", че по-нататъшното разширяване на 27-членния съюз няма да е възможно без предвидената в проекта институционна реформа.