Меркел представи новото германско правителство
Меркел представи новото германско правителство / Reuters

Канцлерката Ангела Меркел представи новото германско правителство и коалиционно споразумение между нейния Християндемократически съюз и по-малкия коалиционен партньор - Свободната демократическа партия - либерали. "Вярвам, че ще сме добър екип", каза канцлерката на обща пресконференция с лидера на либералите Гидо Вестервеле.

Маратонските преговори между партиите приключиха в ранните часове днес. Споразумението бе сключено месец, след като консерваторите и либералите спечелиха парламентарно мнозинство на изборите. Новото десноцентристко правителство ще встъпи в длъжност идната седмица.

Коалиционното споразумение предвижда съкращаване на данъците с 24 милиарда евро за четирите години на парламентарния мандат, реформа във финансирането на здравеопазването, намаляване на задължителната военна служба от девет на шест месеца. Новото германско правителство ще намали данъците, плащани от предприятията и от домакинствата, от 1 януари догодина.

Гидо Вестервеле ще бъде вицеканцлер и външен министър в новия кабинет. Досегашният министър на вътрешните работи Волфганг Шойбле ще оглави министерството на финансите.