Меркел постави задачата на столетието
Меркел постави задачата на столетието / БГНЕС

Германският канцлер Ангела Меркел счита, че за преодоляване на миграционната криза е необходимо да се мобилизират усилията за отстраняване на причините за масовата бежанска вълна.

Тя заяви това на форум в научноизследователския институт "Валтер Ойкен" във Фрайбург. "Дълбоко съм убедена в това, че сме длъжни да започнем с отстраняване на причините за бягството им и подобряване на условията на живот".

Канцлерът призна, че не могат да се очакват бързи решения на тези проблеми. "Това е задача на столетието", подчерта канцлерът.

Меркел: Европа е уязвима заради бежанската криза

В същото време Меркел призна, че Германия не е в състояние да настани всички пребиваващи в страната бежанци. "Ние не можем да приемем всички, за които животът е по-лош от нашия".

"Приемането на бежанци, които идват в Европа от горещи точки и животът, на които в родината им е застрашен - е задължение на Европа. Отказът да ги приемаме не отговаря на нашите ценности", добави Меркел.

Все по-малко германци подкрепят Меркел и бежанците

След нападенията срещу жени, извършени в новогодишната нощ в Кьолн предимно от мигранти, германците са станали по-критични към бежанците, а популярността на евроскептиците расте.

Меркел се обяви за експулсиране на бежанци дори при условна присъда

След случилото се в Кьолн Меркел се обяви за по-строги правила за експулсиране на търсещи убежище, осъдени от германския съд, които да разрешават експулсирането на получилите дори условни присъди.

Меркел: При правилни действия притокът на бежанци е шанс за Германия

Преди това в обръщението си към германците по повод настъпването на новата година тя изрази убеждението си, че Германия успешно ще преодолее миграционната криза и смята, че ако бъдат взети правилни мерки, притокът на бежанци представлява шанс в бъдеще.

Източник: БГНЕС