Меркел и Саркози ще се срещнат в Париж
Меркел и Саркози ще се срещнат в Париж / снимка: БГНЕС

Германският канцлер Ангела Меркел ще посети Париж за неофициална среща с френския президент Никола Саркози. Това съобщи говорителят на германското правителство Улрих Вилхелм, цитиран от Франс прес.

Вилхелм уточни, че Меркел и Саркози ще разговарят следобед в Елисейския дворец, след което ще дадат обща пресконференция. Сред темите, които двамата ще обсъдят, е подготовката на Франция да поеме ротационното председателство на Европейския съюз през втората половина на следващата година.

Това ще е 32-рата френско-германска среща на върха в неофициалния формат, известен като Блесхайм, отбелязва Франс прес. Тази формула, която позволява да бъдат разгледани актуални теми без предварителен дневен ред, бе въведена през 2001 г. от тогавашния френски президент Жак Ширак и германския канцлер Герхард Шрьодер с цел избягване на недоразуменията между двете страни.

Последната среща между Меркел и Саркози бе на 12 ноември в Берлин на общо заседание на френски и германски министри, посветено на интеграцията на имигрантите.