Меркел и Оланд демонстрираха единство преди форума на ЕС
Меркел и Оланд демонстрираха единство преди форума на ЕС / снимка: Reuters

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд се опитаха да представят единен фронт преди срещата на върха на Европейския съюз, посветена на дълговата криза в еврозоната, предаде ДПА.

Преди работна вечеря в Париж Меркел и Оланд се постараха да прикрият разногласията си за това как да помирят френското настояване за по-голяма солидарност сред членовете на еврозоната и германското искане страните първо да предадат повече правомощия на Брюксел.

"И двамата искаме да задълбочим икономическия, валутния, а по-късно и политическия съюз, за да постигнем интеграция и солидарност - толкова интеграция, колкото е необходимо, толкова солидарност, колкото е възможно", каза Оланд.

"Казвам, че имаме нужда от повече Европа, и ние сме съгласни с това. Имаме нужда от Европа, която работи. Имаме нужда от Европа, в която членовете си помагат", заяви Меркел, цитирана от БТА.

В желанието си да покажат, че са сближили позициите си, двамата подчертаха, че са се споразумели за пакт за растежа за 130 милиарда евро, който се очаква да бъде одобрен от лидерите на ЕС на форума в Брюксел.