Нелегалната миграция трябва да бъде спряна, това трябва да стане цел на ЕС, заяви канцлерът на Германия Ангела Меркел в края на срещата на високо равнище
"Миграцията през Балканите", състояла се в австрийската столица Виена, съобщава БТА.

По думите й през последната година се наблюдава значителен напредък в борбата с нелегалната миграция. "Нашата цел трябва да бъде да спрем нелегалната миграция, доколкото това е възможно", каза Меркел", цитирана от ТАСС.

"Необходимо е да сключим споразумения с трети страни, най-вече в Африка, но и с Пакистан и Афганистан, за да стане ясно, че хората, които нямат право да останат в Европа, се връщат в страните, откъдето са дошли", допълни германският канцлер, цитирана от Франс прес.

Туск: Трябва да сме сигурни, че балканският маршрут за мигранти е затворен завинаги

По "балканския път", който тръгва от Гърция по посока Западна Европа, бяха поли десетки хиляди мигранти до март. Стотици от тях все още се опитват да преминат границите, които днес строго се охраняват, допълва АФП.

Според Върховния комисариат за бежанците над 300 000 мигранти и бежанци са преминали Средиземно море, за да влязат в Европа, основно в Италия, през първите осем месеца на годината. Това е под регистрираните 520 000 души през същия период на миналата година, но над 216 054-те за цялата 2014 година.

Затварянето на "балканския път" и подписването на оспорваното споразумение между ЕС и Турция през март доведоха до намаляване на броя на пристигащите през Средиземно море, отбелязва АФП.

Борисов: Важно е споразумението между ЕС и Турция да продължи да работи

Българският премиер Бойко Борисов заяви след срещата, че е важно споразумението между ЕС и Турция за мигрантите да продължи да работи и в този разговор да се използва членството на Турция в НАТО като допълнителна гаранция за стабилност. Премиерът предложи на предстоящото заседание на Европейския съвет да бъде поканен и генералният секретар на Алианса.

По думите на министър-председателя е необходима ясна позиция на ЕС и за релокацията и начините за действие, когато мигрантите не желаят да останат в съответната страна.

Австрийският канцлер: Споразумението с Турция работи, но не както бихме искали

Според канцлера на Австрия Кристиан Керн споразумението с Турция "работи, но не така, както бихме искали".

Ципрас зове за справедливо и солидарно разпределение на тежестта на бежанската криза

Гръцкият премиер Алексис Ципрас оцени, че прилагането на споразумението между ЕС и Турция е от огромно значение, и изтъкна, че Гърция е доволна от сътрудничеството с Анкара.

Ципрас заяви във Виена, че управлението на потока от бежанци и мигранти не би трябвало да се смята за проблем на страните, които ги приемат първи, или на държавите по балканския маршрут, а да се решава колективно.

видео: Nova.bg