Меркел е уверена в европейското бъдеще на Западните Балкани
Меркел е уверена в европейското бъдеще на Западните Балкани / снимка: Reuters

Германският канцлер Ангела Меркел заяви отново в Загреб, че е убедена в европейското бъдеще на Западните Балкани и призова Белград, където тя ще се срещне със сръбски ръководители, да подобри отношенията си с Косово, предава АФП.

"Примерът на Хърватия показва, че всяка страна в този регион може да успее и да стане член на ЕС. Ние го искаме, но условията трябва да бъдат изпълнени", заяви Меркел пред журналисти след срещата си с хърватския премиер Ядранка Косор. "Ние желаем и другите страни от Западните Балкани да имат европейска перспектива", посочи германският канцлер.

Тя прикани Сърбия да подобри отношенията си с Косово. Белград не признава обявената независимост от бившата си провинция. "Отношенията между тези държави трябва да се нормализират спокойно, да се нормализират условията за живот", каза канцлерът. "Ще кажа на Белград: Вижте Хърватия. Те успяха и ние искаме и у вас да има мир, напредък, икономическо развитие и да участвате в нашия общ европейски пазар. Но и вие трябва да направите нещо, за да постигнете това", каза още тя.

Меркел пожела, както и по-рано, Хърватия да използва по конструктивен начин влиянието си при уреждането на разногласията в района - както това за Косово, така и за формирането на централно правителство в Босна, което се очаква вече месеци.

Германският експерт Бодо Вебер от Съвета за демократична политика, който е базиран във Вашингтон очаква Ангела Меркел да поиска намаляване на напрежението в северната част на Косово, възстановяването на диалога между Белград и Прищина с посредничеството на Брюксел, предава БГНЕС. Германският лидер ще подкрепи решенията на ЕС от идващата есен по отношение на кандидатурата на Сърбия. В същото време властите в Сърбия ще бъдат похвалени за ареста на бившия главнокомандващ силите на босненската сръбска армия генерал Ратко Младич, смята Вебер.

"Според мен Меркел няма да се ангажира с конкретна дата за започване на преговори за членството на Сърбия поради последните събития в Косово", каза още Бодо Вебер и подчерта, че позицията на Германия по отношение на Косово е много ясна - Германия и ЕС не подкрепят подялбата на Косово.

Косово обяви независимост на 18 февруари 2008 година. До днес 81 държави по света, включително и България, признаха независимостта на бившата сръбска провинция, която е населена предимно с етнически албанци. Властите в Белград отказват да приемат независимостта на Косово.