/ БГНЕС
Ангела Меркел "се чувства добре" под самостоятелно наложената карантина и очаква резултатите от нейния тест за коронавирус, съобщи говорителят й, след като тя се присъедини към милиони германци, работещи от дома.

Меркел реши да се самоизолира като предпазна мярка, след като научи в неделя, че лекарят, който я е ваксинирал миналия петък, е заразен с новия коронавирус.

Ангела Меркел благодари на всички, отказали се от социални контакти

"Канцлерът се чувства добре", каза нейният говорител Щефан Зейберт пред репортери.

На срещата в Берлин 65-годишната Меркел проведе заседание на кабинета, на което бе взето решение за голям спасителен пакет за пострадали от вируса компании и служители в най-стабилната икономика в Европа.

"Тя беше тествана днес и сега чакаме резултатите", каза Зайберт и добави, че всички следващи стъпки ще се ръководят от съвети на лекари и Агенцията за контрол на заболяванията към германския институт “Робърт Кох“ (RKI).

Германия обмисля проследяване на гражданите чрез телефоните

Зайберт благодари на всички от името на Меркел за "многото добри пожелания и послания към канцлера да остане здрава".

Запитан дали самият той, като близък служител на Меркел, не трябва да се самоизолира, Зайберт каза, че за последен път се е срещал с канцлера в неделя следобед, но се е придържал към съветите да бъде на безопасно физическо разстояние.

Новината, че Меркел е под карантина дойде малко след като тя даде пресконференция в Берлин, на която не показа симптоми на лошо здраве.

Тя използва пресконференцията, за да обяви нови ограничения за социалните контакти, за да удържи пандемията, заразила над 22 600 души в Германия и убила 86.

Германия затяга мерките срещу COVID-19

Последните мерки включват забрана за събиране на повече от двама души, освен тези от миналата седмица за затваряне на училищата, по-голямата част от магазините, както и баровете и ресторантите.
 
БГНЕС