/ iStock/Getty Images
Американски конгресмени искат да регулират технологичните гиганти, но и да ги облагат, както това ще стане в Мериленд. Това е първият американски щат, който одобри данък върху онлайн рекламата, а този сектор безспорно е доминиран от Гугъл (Google) и Фейсбук (Facebook), предаде Франс прес.

Парламентът на този малък щат, близо до столицата Вашингтон, подкрепи закон, чиято цел е да събере в хазната близо 250 милиона долара след една година. Тези средства ще бъдат предоставени на училищата в щата.

Мериленд ще стане първият щат в страната, който ще гарантира, че големите технологични компании плащат своя дан, след като печелят милиарди долари годишно благодарение на нашите лични данни, за да продават реклами онлайн, заяви снощи във Фейсбук сенотарът Бил Фъргюсън, който е вносител на закон.

"Компании като Амазон (Amazon), Фейсбук и Гугъл отчитат впечатляващо увеличение на печалбите си по време на пандемията, а нашите малки предприятия се мъчат да оцеляват", допълни Фъргюсън.

Лобистите на Силициевата долина, от средите на републиканците, излизат с контрааргумента, че разходите по този тип законодателство ще се отразят на компаниите - малки и големи, които купуват рекламни пространства онлайн.

Мериленд се сдоби със съмнителната слава да бъде единственият щат в страната, одобрил толкова лош закон, посочи в комюнике Робърт Калахан, вицепрезидент на Интернет асоциацията, която представлява повечето големи технологични компании.
БТА