Мери Кенеди - поредна жертва на „Проклятието Кенеди”
Мери Кенеди - поредна жертва на „Проклятието Кенеди” / снимка: Reuters, архив
Проклятието Кенеди
53530
Проклятието Кенеди
  • Проклятието Кенеди

Проклятието Кенеди продължава. Бившата съпруга на Робърт Кенеди-младши, племенник на знаменитият американски президент Джон Кенеди, беше намерена мъртва в дома й в градчето Бедфорд, северно от Ню Йорк. Мери Ричардсън Кенеди от години страда от емоционални проблеми, които често достигат публичното пространство поради славата на политическия род, към който се е присъединява като се омъжваа за адвоката Робърт Кенеди през 1994-а. Смъртта на Мери Кенеди, причините за която все още са неясни, е поредната сага от така-нареченото „проклятие на клана Кенеди”, появило се заради смъртта при необичайни и преждевременни обстоятелства  на членовете на известната американска династия.

52-годишният архитект Мери Ричардсън Кенеди от няколко години живеела самостоятелно от своя съпруг - адвокатът в областта на околната среда Робърт Кенеди, син на убитият през 1968-а сенатор и бивш главен прокурор на САЩ Боби Кенеди. Официална причина за смъртта й все още не е обявена но има слухове, че се е обесила в дома си в окръг Уестчестър, в който живеят някои от най-заможните хора в Америка.

Мери Кенеди дълги години има проблеми с алкохол и преписани лекарства. Тя и съпругът й са разделени от май 2010 г., когато тя се обажда на полицията и го обвинила в това, че е бил груб с нея и децата им. Когато дошли полицаите, те я намерили в нетрезво състояние и неспособна да им обясни защо им се е обадила. Мери Кенеди неведнъж е била спирана от полицията шофирайки в нетрезво състояние и неспособна да мисли ясно. Съпругът й още тогава подал за развод, но продължил да се притеснява за психическото здраве на жена си и е настоявал тя да търси лечение.

Мери Кенеди е поредната жертва на т.нар. проклятие на семейство Кенеди. Най-ранният цитиран пример на проклятието е малката сестра на бъдещия президент Джон Кенеди - Розмари, която от 23-годишна живее в психиатрично заведение след като е била принудена от баща си да се подложи на лоботомия. Умира през 2005 г. Големият брат на Джон Кенеди - Джо-младши умира когато се взривява самолета му по време на военна операция в Англия през 1944-а, а другата им малка сестра - Катлийн, умира в самолетна катастрофа във Франция четири години по-късно. Най-малкото дете на президента Джон Кенеди - Патрик, умира дни след раждането си, а само няколко месеца по-късно, през ноември 63-а, самия Джон Кенеди е застрелян в Далас. Другият брат на Джон и свекър на починалата вчера Мери - сенатор Боби Кенеди, също е убит, четири години след смъртта на президента, в Лос Анджелис. За смъртта и на двамата братя има редица теории. Официално, те се водят убити от комуниста Лий Харви Осуалд и от йорданеца Сирхан Сирхан, но през годините са натрупани редица сведения, които се противопоставят на официалните теории.

През 60-те техния брат - сенатор Тед Кенеди, също претърпява самолетна а след това и автомобилна катастрофа. При двете загиват няколко души, но самият той оцелява и умира от рак през 2009-а. Техния племенник Джозеф Кенеди също катастрофира в колата си, парализирайки своята пътничка. Синът на Боби - Дейвид, умира от кокаинова свръхдоза през 84-а, а другият му син Майкъл умира през 97-а докато е карал ски. Поредната самолетна катастрофа идва през 99-а, когато умира големия син на Джон Кенеди - Джон младши.