/ Guliver/Getty Images
Първата дама на САЩ Мелания Тръмп заминава за Африка на първата си голяма самостоятелна обиколка в чужбина с намерение да постави благополучието на децата в центъра на петдневната си визита в четири страни - в четирите края на огромния, тънещ в бедност континент.

Мелания заминава на 1 октомври, започвайки първото посещение в живота си в Африка утре от Гана, която се намира в западната част на континента. Оттам тя заминава за Малави на юг, после пристига в Кения на изток и накрая ще посети Египет, в североизточната част на континента.

Guliver/Getty Images

Първата й продължителна международна обиколка извън сянката на президента Доналд Тръмп обаче може да бъде помрачена от нейния съпруг, който преди време направи непочтителни и дори вулгарни коментари за континента.

Мелания показа стил и безупречна фигура в костюм в бяло (СНИМКИ)

Това натоварва първата дама до известна степен със задачата да изглади, доколкото може, отношенията. Броени дни преди първата дама да се качи в американския правителствен самолет, за да прекоси Атлантическия океан, президентът Тръмп заяви в ООН, че той и съпругата му "обичат Африка".

Петдневната обиколка на г-жа Тръмп включва посещения в болници, училища и приюти, тъй като е фокусирана върху благополучието на децата.

Мелания Тръмп се готви да посети Африка сама

Грижата за децата е ключов въпрос за Мелания, която има 12-годишен син. В САЩ тя се съсредоточи върху темата чрез подетата от нея инициатива "Би бест" ("Бъди най-добрият"). Тази седмица бележи най-продължителното популяризиране на програмата и нейните цели в чужбина, като се изключи събитието, организирано от г-жа Тръмп посещението в Лондон заедно със съпруга й през юли.

Guliver/Getty Images

Четиридесет и осем годишната Мелания Тръмп, родена в Словения бивша манекенка, днес натурализирана американска гражданка, пътува доста, придружавайки президента, включително до Саудитска Арабия, Израел, Италия, до Брюксел, Франция, Япония, Южна Корея и Великобритания. Тя беше във Финландия за срещата на върха на съпруга й с руския му колега Владимир Путин, но не замина с него за Сингапур за срещата му със севернокорейския лидер Ким Чен-ун през юни.

Мелания Тръмп смая Европа с тоалетите си (СНИМКИ)

Единствената й друга визита в чужбина беше кратка - еднодневно посещение в Торонто през септември 2017 г., за да се присъедини към британския принц Хари на спортно състезание за ранени в бойни действия военнослужещи.

Мнозина смятат г-жа Тръмп за първа дама, която изпълнява задълженията си с неохота, тъй като тя се пренесе изцяло в Белия дом почти шест месеца след като Доналд Тръмп встъпи в длъжност, защото синът им учеше в Ню Йорк. Нейното присъствие не бие на очи в сравнение с това непосредствените й предшественички. Тя отсъстваше от публичното пространство в продължение на няколко седмици след бъбречна операция през май.

Мелания Тръмп, Деси Радева, Бриджит Макрон - първите дами в Брюксел (СНИМКИ)

Предшественичките й Хилари Клинтън, Лора Буш и Мишел Обама пътуваха многократно в чужбина без съпрузите си по време на управлението им. Подобни визити се превърнаха в нещо подразбиращо се при първите дами и подобни очаквания имаше и за Мелания като следваща стъпка от издигането й на една от най-зорко следените позиции в света.

Gulliver/Getty Images

Бившите първи дами Клинтън, Буш и Обама пътуваха неведнъж самостоятелно до Африка.

"Когато посещава чужда страна, първата дама може да привлече вниманието и да съдейства значително за пораждането на положителни чувства към Съединените щати. Надявам се тя да успее да направи това", каза за г-жа Тръмп изследователката на първите дами Майра Гътин от университета "Райдър" в Ню Джърси.

Жълтото ѝ отива: Мелания със стилно палто на Gucci (СНИМКИ)

По-рано тази година президентът Тръмп предизвика възмущение в цяла Африка, след като до журналистите стигна негово изказване от частен разговор, в което нарече африканските страни "мръсни дупки".

По-късно той публично отрече частично думите си, но неофициално ги защитил, както съобщи през януари АП. Президентът не отрече коментара си и когато беше запитан за него при посещението в Белия дом на нигерийския президент Мухамаду Бухари през април.
БТА