Мексико предаде на САЩ Кралицата на Тихия океан
Мексико предаде на САЩ Кралицата на Тихия океан / снимка: Reuters

Mексиканските власти предадоха на САЩ Сандра Авиля - жената с най-високо положение в мексиканските наркокартели. В САЩ срещу нея са повдигнати обвинения в притежаване и разпространение на кокаин. Тя бе арестувана в Мексико през 2007 година по обвинения в членство в организирана престъпна организация и пране на пари.

Според местни източници Сандра Авиля, известна с прякора "Кралица на Тихия океан", е помогнала на Хоакин Гусман през 90-те години на миналия век да изгради наркокартела Синалоа. Тя спечелила прякора си след като разработила канали за доставка на наркотици от тихоокеанското крайбрежие на Мексико в Калифорния, пише БТА. Тя е племенничка на Анхел Феликс Галярдо, смятан за "кръстник" на трафика на наркотици в Мексико.

Междувременно властите откриха телата на 14 убити, натъпкани в джип близо до бензиностанция в град Сан Луис Потоси в северната част на Мексико, съобщи Асошиейтед прес, като се позова на полицейски източници.

Телата били намерени след анонимно съобщение по телефона в местен полицейски участък. След първоначалния оглед полицията обяви, че всички са били застреляни и че по всяка вероятност става дума за конфликт между наркобанди.

Сан Луис Потоси отдавна е известен като арена на конфликт между картелите Сетас и Синалоа. В северната провинция Синалоа, дала името на картела, неизвестни лица застреляли седем души по време на спортно състезание.

В Мадрид бяха арестувани четирима членове на водещ мексикански наркокартел, сред които братовчедът на най-издирвания наркотрафикант в Мексико, заяви испанското вътрешно министерство, цитирано от Ройтерс.

Картелът Синалоа, който е една от най-големите престъпни организации в света, се е опитвал да установи своя оперативна база в Испания за дейност в Европа.

"Нашата страна е щяла да бъде използвана като входен пункт за големи доставки на наркотици", съобщи министерството.

Един от арестуваните е Хесус Гутиерес Гусман, братовчед на главатаря на картела Хоакин Гусман.

Четиримата членове на престъпната организация са били задържани близо до хотели в центъра на Мадрид. Всички те са издирвани от властите в САЩ за трафик на наркотици и пране на пари.

Арестите са били част от предприета през 2009 г. съвместна операция с ФБР, наречена "Тъмни води". Испански служители, участващи в операцията, са иззели през юли контейнер с 373 кг кокаин на пристанището Алхесирас.