Мексико отказва да плати за стена на границата със САЩ
Мексико отказва да плати за стена на границата със САЩ / Guliver/Getty Images

При никакви обстоятелства Мексико няма да плаща за издигане на стена на границата със САЩ, за което настоява милиардерът Доналд Тръмп. Това заяви днес президентът на латиноамериканската страна Енрике Пеня Нието в интервю за американския телевизионен канал Си Ен Ен.

"Не е възможно Мексико да бъде принудена да плати за стената", каза той. "Благоденствието на САЩ зависи от благоденствието на съседните държави. Трябва да се има предвид, че сигурността в САЩ зависи от сигурността в съседните държави", допълни мексиканският президент, подчертавайки, че Вашингтон и Мексико в момента ефективно си сътрудничат в тази насока.

Нието изрази възмущението си от изявлението на Тръмп, че много мексиканци са насилници, наркотрафиканти и престъпници. "Не мога да се съглася с такова обобщение за мексиканците", посочи Нието, цитиран от ТАСС.

Тръмп, който на практика стана кандидат за президент на САЩ на Републиканската партия, по време на предизборната си кампания се обяви за изграждането на стена по границата с Мексико, която би спряла потока от нелегални имигранти на американска територия.

Милиардерът подчерта, че като влезе в Белия дом, ще накара мексиканското правителство да плати за това съоръжение. Според Тръмп стената трябвало да бъде висока 15 м, а стойността й, по негови сметки, е 10-12 млрд. долара.

Източник: БТА