Мексико иска САЩ да пресече търговията с оръжие през общата граница
Мексико иска САЩ да пресече търговията с оръжие през общата граница / снимка: БГНЕС

Мексико обяви, че наркокартелите в страната са въоръжени с оръжие, доставено им от американци, съобщи АП. Тези обвинения бяха косвено потвърдени снощи в доклад на Държавния департамент на САЩ за контрола над наркотиците. В него се посочва, че почти всички убийства в продължаващата война между наркобандите в Мексико са били извършени с оръжие, вкарано в страната от САЩ. 

 

Президентът на Мексико Фелипе Калдерон заявил в интервю за АП, че полицията и подразделенията на въоръжените сили не могат да се справят с  организираната престъпност, тъй като САЩ не могат да пресекат контрабандния внос на модерно оръжие в Мексико. От своя страна министърът на правосъдието на Мексико Едуардо Медина-Мора призова САЩ по-агресивно да преследват на тяхна територия контрабандистите на оръжие. "Втората поправка към конституцията на САЩ /която позволява носенето на оръжие/ не бе направена, за да се въоръжават чуждестранни престъпни групировки", подчертал пред АП министърът.

 

В сряда министърът на правосъдието на САЩ Ерик Холдър обеща да наложи прилагането на забраната за внос на автоматично стрелково оръжие в САЩ, голяма част от което се изнася нелегално в Мексико. "За пръв път от много години американското правителство започва да прави нещо", заявил по този повод мексиканският президент. Според Едуардо Медина-Мора над половината от заловеното от наркобандите оръжие е внесено през границата със САЩ, "а мексиканските полицаи плащат с живота си за това".

 

През последните две години над 800 служители на реда в Мексико са били убити от бандите, които се борят за надмощие на пазара на наркотици, чиито основни клиенти са в САЩ, посочва АП. Само миналата година във войната между бандите са били убити 6290 души – над два пъти повече в сравнение с 2007 г. От началото на 2009 броят на жертвите на нарковойната вече надхвърля 1000, посочва АП.