Мексиканският президент критикува Тръмп, напомнял му на диктатори
Мексиканският президент критикува Тръмп, напомнял му на диктатори / БГНЕС, архив

Мексиканският президент Енрике Пеня Нието заяви, че неговата страна няма да плаща за стената, предложена от претендента за кандидат-президентската номинация на Републиканската партия на САЩ Доналд Тръмп, и заяви, че острият му тон напомня за възхода на диктатори като Адолф Хитлер и Бенито Мусолини, предаде Ройтерс.

Изявленията на президента Пеня Нието, публикувани в днешния брой на в. "Екселсиор", са сред най-критичните към Тръмп публични изявления на чуждестранен лидер, отбелязва Ройтерс.

Заместник на Меркeл вижда Тръмп и Льо Пен като заплаха за света

Милиардерът от Ню Йорк е фаворит в надпреварата за президентската номинация на Републиканската партия. Той предизвика възмущение в Мексико с предизборното си обещание да издигне стена по южната граница на САЩ, която да спира нелегалните имигранти и трафика на наркотици, и да накара Мексико да плати за нея.

В отговор на въпрос на в. "Екселсиор" дали има сценарий, при който Мексико ще плати за стената, ако Тръмп стане президент, Пеня Нието заяви ясно: "Няма такъв сценарий. Трябва да призная, че съжалявам за плана и разбира се, не мога да се съглася с тази позиция на един американски политик".

Марио Варгас Льоса нарече Доналд Тръмп "клоун и расист"

Тръмп предизвика множество притеснения в собствената си партия с предложението за изграждане на стена. Той обвини Мексико, че изпраща през границата изнасилвачи и наркотрафиканти и обеща да увеличи цената на някои мексикански визи и на всички карти за преминаване на граничните пунктове, за да накара Мексико да плати за стената.

Мексиканският президент подложи на критика популизма на кампанията на Тръмп, който според него се опитва да предлага "много лесни, прости решения на проблеми, които очевидно не са толкова прости за решаване". За нещастие е имало епизоди в човешката история, когато подобни прояви на остра риторика са водили до много зловещи ситуации в историята на човечеството, добави Пеня Нието. "Така беше избран Мусолини, така беше избран Хитлер. Те се възползваха от една ситуация, може би от проблем, след икономическа криза", подчерта той. А това, което те предложиха, приключи с глобален пожар, както днес знаем от историята. Не искаме това да се случва никъде по света", добави мексиканският президент.

Тръмп не може да се определя като християнин, отсече папата (ВИДЕО)

Миналата седмица финансовият министър на Мексико Луис Видегарай нарече стената на Тръмп "ужасна идея". Двама бивши мексикански президенти, Фелипе Калдерон и Висенте Фокс, сравниха Тръмп с Хитлер, припомня Ройтерс.

Изписаха в небето "Тръмп е отвратителен" (ВИДЕО)

Пеня Нието все пак каза, че неговата администрация ще се опитва да постигне разбирателство и да поддържа отношения на взаимно уважение със следващия президент на САЩ, независимо кой ще спечели изборите. Чужди дипломати изказват тревога пред представители на американското правителство за изявленията на Тръмп, които те определят като обидни и подстрекателски, добавя Ройтерс.

Източник: БТА