Мексикански кмет беше убит с мачете
Мексикански кмет беше убит с мачете / снимка: БГНЕС

Кмет на малък мексикански град и негов сътрудник бяха убити с мачете, съобщиха мексиканските власти, цитирани от Асошиейтед прес.

Кметът на Танситаро Густаво Санчес е петият кмет, убит в Мексико от средата на август. Санчес и съветникът му Рафаел Екихуа са били намерени вчера в пикап на пътя близо до град Уруапан, заяви говорител на прокуратурата в щата Мичоакан.

Ръцете на жертвите са били завързани, а лицата им насечени с мачете, уточни говорителят на прокуратурата. Полицията се опитва да установи мотива на убийството.

През декември предишният кмет на Танситаро и седем други служители подадоха оставка. Те заявиха, че са били заплашени от наркотрафиканти, а полицията не им е оказала съдействие. Санчес замени подалия оставка кмет.

Девет души, сред които и военен, загинаха през изминалата неделя при два сблъсъка между мексиканската армия и предполагаеми членове на наркокартели, съобщи мексиканското министерство на военноморския флот, цитирано от Франс прес. Първата престрелка е била по време на рутинна пътна проверка, близо до град Рейноса в щата Тамаулипас. Вторият сблъсък се е разразил близо до първия и няколко минути по-късно. Загинали са един военен и предполагаем наркотрафикант, пише БТА. Арестувани са девет души за предполагаеми връзки с организираната престъпност. Конфискувани са базука, 29 каски и 13 бронежилетки, 60 000 долара, повече от 4000 патрона и 12 автомобила.