Мексиканската полиция арестува Краля на хероина
Мексиканската полиция арестува Краля на хероина / cнимка: Reuters

Мексиканските власти арестуваха един от основните босове на наркотрафика в страната - Антонио Хосе Медина, известен като Дон Пепе, съобщи АП. Дон Пепе, получил прозвището Кралят на хероина заради огромните количества дрога, които вкарва в САЩ всяка година, бил задържан в западния мексикански щат Мичоакан вчера.

По данни на полицията Медина работи за картела "Ла Фамилия", който всеки месец внася над 200 кг хероин в американския щат Калифорния, допълва БТА.

В същото време министерството на правосъдието на САЩ заяви, че мексикански картели, най-големия източник на нелегални наркотици в САЩ, са увеличили потока хероин, марихуана и метамфетамини и са станали дори още по-могъщи.

Мексикански трафиканти станаха особено силни на някои източни американски пазари докато колумбийските наркокартели отслабнаха, според доклад на Националния център за проучване на наркотиците, пише БГНЕС. Центърът оценява икономическата цена за САЩ от трафика и употребата на наркотици на 215 млрд. долара годишно и заключава, че Мексико продължава да бъде единствената най-голяма заплаха за Вашингтон в тази област.