Мей Юнкер
Мей Юнкер / БГНЕС
Хоризонтът се просветли днес, за да стане възможно подписването на историческо споразумение по Брекзита на утрешната среща на високо равнище в Брюксел. Преди това падна и последното препятствие пред споразумението, след като Испания получи гаранциите, които искаше от Лондон за бъдещето на Гибралтар, предаде АФП.

Мей Юнкер
БГНЕС

Часове след обявяването на това споразумение британският премиер Тереза Мей бе приета в Брюксел от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. След това тя разговаря и с председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

Туск: ЕС се справи с изпитанието пред единението и съпричастността

"Приятелите ще си остават приятели докрай", написа в Туитър преди тази среща Туск, цитирайки певеца Фреди Меркюри, който почина точно на днешния ден преди 27 години.

Мей Юнкер
БГНЕС


ЕС успя да договори споразумение за Гибралтар след преговори с Мадрид и Лондон

Европейският съюз издържа изпитанието за единство и съпричастност, заяви Туск по повод напредъка в преговорите по оттеглянето на Великобритания. Той потвърди, че свиква утре заседание на Европейския съвет и препоръчва да бъдат утвърдени постигнатите до днес договорености с Лондон. Председателят на Европейския съвет коментира, че е подготвено добро и честно споразумение, без губещ и печеливш, с най-добрите възможни отстъпки.

Мей Юнкер
БГНЕС

БТА