Меграхи ще разбере дали може да обжалва присъдата си до дни
Меграхи ще разбере дали може да обжалва присъдата си до дни / netinfo

Либийският таен агент Абдел Басет Али Мохамед ал Меграхи, осъден на доживотен затвор за атентата на 21 декември 1988 г. срещу американски самолет над Локърби, в Шотландия, ще научи идната седмица дали ще може да обжалва присъдата в шотландския Върховен съд, предаде Ройтерс.

Шотландската Комисия за преразглеждане на наказателните дела, независим орган, който обсъжда предполагаеми съдебни грешки, ще обяви на 28 юни решение по случая с Меграхи. Комисията има правомощия да отнесе случая до Върховния съд, ако прецени, че по делото Меграхи са допуснати съдебни грешки. Двеста и седемдесет души загинаха при атентата над Локърби преди 19 години. Меграхи беше осъден от шотландски съд на доживотен затвор и излежава присъдата в шотландски затвор.

Делото се гледаше в Холандия. Присъдата беше произнесена през януари 2001 г. Две години по-късно, през август 2003 г., Либия пое отговорността за действията на нейния агент и прие да плати обезщетения на роднините на жертвите.

Наблюдатели на процеса срещу Меграхи и роднини оспориха изхода от делото и изразиха предположение, че истинските извършители на атентата над Локърби са от Народния фронт за освобождение на Палестина - Генерално командване. Те били подкрепяни от Иран, търсещ мъст за свалянето през юли 1988 г. на ирански самолет от американски военен кораб.