Меграхи пътува към Либия?
Меграхи пътува към Либия? / netinfo
Възможно е Шотландия да върне Абдел Басет ал Меграхи в Либия в навечерието на националния празник на Великата социалистическа народна либийска арабска джамахирия, който е на 1 септември. Това ще стане по силата на двустранна спогодба за правно сътрудничество, подписана между Великобритания и Либия при посещението на премиера Тони Блеър в Триполи през месец май.

Има възможност този сценарий да е вече задействан. По информация на Дарик, съпругата и децата на Меграхи са били забелязани в четвъртък вечерта щи да се изнасят от дома си в квартал „Нютън Мърнс” в Глазгоу.

По-рано през седмицата стана ясно, че Либия няма да плати последната част от компенсациите за жертвите от Локърби, преди да започне преразглеждането на делото на либийския гражданин Абдел Басет ал Меграхи.

Либия изплати 4 милиона долара на роднините на жертвите след вдигането на санкциите на ООН срещу нея през септември 2003 година, после деблокира още 4 милиона долара след вдигането на американските търговски санкции. Последните 2 милиона долара трябваше да бъдат платени миналата година след изваждане на Либия от американския списък на държавите, поддържащи тероризма, но Либия спря плащането заради развитието на делото Меграхи.

Либия беше превела и последната част от тези компенсации, възлизащи на 2 милиона долара за всяко семейство, след което изтеглила сумата заради неохотата на американското правителство да разгледа либийските предложения за ускоряване връщането на Меграхи в Либия, където да доизлежи присъдата си.