Меграхи може да обжалва доживотната си присъда във Върховния съд
Меграхи може да обжалва доживотната си присъда във Върховния съд / снимка: БГНЕС

Шотландската комисия за преразглеждане на наказателни дела предава делото на Меграхи на Върховния съд на Шотландия. Това стана ясно, след като днес комисията представи своите заключения след разследване, продължило повече от три години и половина.

Така, осемнадесет години след атентата над Локърби може да се окаже, че Абдел Басет ал Меграхи може да е станал жертва на грешка на правосъдието. 8-членната независима разследваща комисия обяви, че пренасочва случая на Ал Меграхи към Върховния съд на Шотландия заради евентуална съдебна грешка.

"Обвинението срещу Меграхи е базирано на слаби доказателства, които бяха представени по време на процеса. Те просто не бяха достатъчно убедителни. Второ, доказателствата, които доказваха невинността на Меграхи, така и не бяха взети предвид от обвинението, въпреки че бяха представени от защитата. А в този процес имаше много важни доказателства, които бяха представени на прокуратурата, но така и не бяха допуснати като аргумент на защитата", коментира пред "Дарик" един от най-авторитетните шотландски юристи професор Робърт Блек.

Комисията постави под въпрос надеждността на доказателствата, въз основа на които е бил осъден либиецът през 2001 г. Докладът й ще бъде предаден на Апелативния съд на Единбург, който трябва да реши дали жалбата има основания.

В изявление, което резюмира състоящия се от 800 страници документ, комисията посочва, че е открила нови доказателства, които не са били известни навремето на съда, и че е възможно Меграхи да е бил осъден несправедливо.

Либиецът винаги е твърдял, че е невинен. Изглежда независимият шотландски орган застана на негова страна, отбелязва Асошиейтед прес. Агенцията припомня, че някои от семействата на жертвите при атентата също смятат, че Меграхи е бил осъден погрешно.

Опитът в последно време навежда на мисълта, че либиецът има голям шанс за успех при обжалване на делото, посочва Ройтерс. В 25 от 39 - или 64 на сто от случаите, отнесени от комисията за преразглеждане във Върховния съд, обжалването е завършило с успех.

Юристи и анализатори заявяват, че внимателно подбрана формулировка може да позволи на Либия да бъде напълно изчистена по случая, ако присъдата на Меграхи бъде отменена. Някои от тях дори смятат, че е възможно при такъв сценарий Триполи да поиска обезщетения от Съединените щати и Великобритания.

При първоначалния процес срещу Меграхи тричленният състав на шотландския съд прие доказателствата срещу либиеца. Съдиите обаче признаха, че има известен брой несигурни неща и уговорки, що се отнася до доказателствата.

Либиецът, който излежава присъдата си в затвор близо до Глазгоу, подал молба за разглеждане на случая му от комисията през септември 2003 г., след като първото обжалване на присъдата му било отхвърлено през 2002 г. През ноември 2003 г. Върховният съд на Шотландия постанови, че Меграхи трябва да излежи най-малко 27 години от присъдата си, преди да може да бъде разгледан въпросът за евентуалното му условно освобождаване.

270 души загинаха при атентата срещу самолет на американската авиокомпания Пан Ам над шотландското село Локърби на 21 декември 1988 г. Шотландски съд, който заседаваше в Холандия, призна Меграхи за виновен и го осъди на доживотен затвор през януари 2001 г.

В двата звукови файла можете да чуете разследването на „Дарик” и Светослав Иванов „Локърби – голямата тайна на ЦРУ”, което спечели Първа награда в категория „Разследване” на медийния фестивал в Албена тази година.