Меглена Кунева променя директива в интерес на потребителите
Меглена Кунева променя директива в интерес на потребителите / netinfo

Еврокомисарят Меглена Кунева, която отговаря за защитата на европейските потребители, предложи промени в директива на комисията, свързана с частичното право на ползване на недвижим имот за определено време в страните от Европейския съюз.

Тази директива е приета през 1994 година. Целта на предлаганите промени е да бъдат защитени много по-добре интересите на потребителите в Европа.

Частичното право на ползване на недвижим имот за определено време за ваканционно или друго вид пребиваване е все по-бързо развиваща се част от туристическия бизнес. През миналата година над 1 500 курорта в Европа са предлагали възможността за наемане на такъв имот.

През 2003 година финансовото измерение на активността в тази област е надхвърлило 10,5 милиарда евро, а в дейността, свързана с частичното ползване на недвижим имот, са работили над 40 хиляди души.

В същото време само през миналата година са били внесени 2 256 официални оплаквания при частично наемане на имот. Обемът на финансовите загуби за британски потребители при наемане на такива имоти се изчисляват на повече от 1 милиард евро през миналата година.

Както финансовите измерения на дейността, свързана с частичното право на ползване на недвижим имот за определено време, така и увеличаването на оплакванията, налага да се промени директивата, приета от Европейската комисия още през 1994 година. Времената и условията са се променили значително оттогава, заяви Меглена Кунева.

Промените, за които са настояли и редица организации за защита на потребителите в страни от Европейския съюз, ще обхванат начините за информиране и за рекламиране при частично наемане на имот за определено време, финансовите условия при наемането, оформянето на договорната част, периодът, в което може да има отказ от одобрен договор и др.